Eén op drie snurkers lijdt aan een vorm van slaapapneu. Vaak wordt er dan fors gesnurkt met lange snurkuithalen direct na een ademstilstand. Artsen noemen deze ademstop ‘apneu’. Komen de ademstilstanden meerdere malen per uur voor, dan kan dit slaapapneu (OSAS) zijn. Doe de onderstaande test om erachter te komen of u slaapapneu heeft.

Doe de apneutest →

Slaapapneu: een serieus gezondheidsrisico

Slaapapneu oftewel Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een bedreiging voor de gezondheid en het is van belang dat u hiervoor een behandeling aanvraagt. Maak een afspraak met De Snurkpoli en zorg ervoor dat uw gezondheid niet langer gevaar loopt.

De oplossing →

Kenmerken en gevolgen van apneu

Wanneer er sprake is van slaapapneu is behandeling hiervan dringend noodzakelijk.

Kenmerken
Kenmerkend zijn periodes van luid snurken gevolgd door een apneu (adem stilte) en vervolgens luid gesnuif of snakken naar adem, voordat de ademhaling weer begint. Andere kenmerkende symptomen zijn buitensporige slaperigheid overdag, (achter het stuur) in slaapvallen overdag, ochtendhoofdpijn, wakker worden met een droge mond, prikkelbaarheid, overgewicht en een verhoogde bloeddruk.

Gevolgen
Slaapapneu kan uiteenlopende gevolgen hebben. Veel mensen ervaren vermoeidheid, slaperigheid en onvoldoende energie overdag. Ook angstdromen, nachtzweten, prikkelbaarheid, hartkloppingen en/of pijn op de borst, hoge bloeddruk, angstgevoelens, rusteloze benen, spierpijnen, concentratie- en geheugenproblemen zijn veel voorkomende gevolgen.
Slaapgebrek en de andere symptomen van apneu beïnvloeden niet alleen de gezondheid en het dagelijks functioneren, maar kunnen ook een weerslag hebben op een relatie. Door frequent gescheiden slapen en/of niet samen op vakantie willen, ontstaat een gebrek aan intimiteit. Ook uw werkprestaties kunnen er onder lijden. Zo komt het voor dat mensen met veel apneu klachten onder hun capaciteiten en opleidingsniveau werken en soms zelfs arbeidsongeschikt raken. Apneu heeft dus niet alleen fysieke, maar ook sociale gevolgen.
Bij langdurige klachten kan apneu tevens lijden tot burn-out depressie, aderverkalking, een ontregelde schilklier, impotentie, diabetes type 2 en in het ergste geval overlijden aan een hart- of herseninfarct.

De mix van symptomen en gevolgen kan per persoon verschillen.

De oplossing →

Diagnose slaapapneu: slaaponderzoek

Slaaponderzoek

Tijdens een slaaponderzoek wordt onderzocht of er sprake is van apneu. Het slaaponderzoek kan bij u thuis plaats vinden. Hiervoor is een verwijzing nodig. Afhankelijk van het ziekenhuis of slaapcentrum kan het soms lang duren voordat er plek is. Gelukkig hebben wij met slaapcentra afspraken kunnen maken om de doorlooptijd terug te brengen tot 5 – 6 weken.

De slaapregistratie vindt over het algemeen bij u thuis plaats met een recorder die uw slaapgedrag registreert. U slaapt in uw eigen bed en in uw eigen vertrouwde omgeving. Kijk op Slaaponderzoek – Slaapapneu service voor meer informatie.

Zodra de indicatie voor een apneubeugel is afgegeven, beginnen wij met het aanmeten van de apneubeugel. Uw apneubeugel is in de regel binnen drie weken gereed om te plaatsen. Eenvoudiger en sneller kunnen wij het niet voor u maken.

Maak snel een afspraak

Wilt u een oplossing voor uw Apneu? Maak dan snel een afspraak zodat wij u kunnen helpen.

Maak een afspraak →