De snurk- of apneubeugel is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve en comfortabele behandeling tegen snurken en apneu. Maar liefst 96% van de gebruikers is al binnen enkele weken van zijn klachten verlost. De volgende tips zijn aan te raden, zowel voordat u een beugel aanschaft, als tijdens het gebruik van de beugel.
Tips met betrekking tot een gezonde levensstijl
1. Streef naar een gezond gewicht
Overgewicht kan te maken hebben met uw snurkklacht. Zeker wanneer er relatief veel vet wordt opgeslagen rond de nek. Het kan dan gebeuren dat de halsspieren het vet ’s nachts niet goed meer kunnen ondersteunen. Dit resulteert in een vernauwing, waardoor u kunt gaan snurken. Overgewicht brengt naast snurken, meerdere andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dus altijd raadzaam te streven naar een gezond gewicht.
2. Beweeg voldoende
Naast dat voldoende bewegen helpt bij het behalen van een gezond gewicht, zorgt voldoende inspannende beweging voor de versterking van de spieren. Met name wanneer de keelspieren strakker worden, helpt dit tegen het snurken. Zorg alleen dat u niet vlak voor het slapen gaan sport, dit kan ervoor zorgen dat u juist wakker ligt.
3. Eet gezonde voeding
Naast dat gezond eten helpt bij het behalen van een gezond gewicht, zorgt de juiste voeding ook dat u minder kans heeft op snurken. Zo zorgen zware en vette maaltijden voor meer druk op het middenrif, wat het snurken uit kan lokken. Let daarnaast ook op de manier waarop je eet, kauw het voedsel goed en slik het niet te snel door, eet dus ook op deze manier bewust.
4. Vermijd alcohol, koffie en roken
Zowel alcohol als koffie kan ervoor zorgen dat uw keel- en tongspieren verslappen, waardoor u kunt gaan snurken. Roken kan er ook voor zorgen dat u gaat snurken, gezien het de luchtwegen irriteert.
5. Gebruik geen slaappillen
Slaapmiddelen hebben een verslappend effect op uw spieren, waardoor u kan snurken. Vermijd deze middelen dus bij voorkeur.
Tips met betrekking tot de omgevingsfactoren
6. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid
Droge lucht droogt uw slijmvliezen uit, waardoor u kunt gaan snurken. De ideale luchtvochtigheid voor uw slaapkamer is tussen de 40% en 50%. Niet of slecht ventileren blijkt de belangrijkste reden te zijn voor een te lage luchtvochtigheid, slaap dus bij voorkeur met uw raam open. Ook zijn er diversie apparaten op de markt om de luchtvochtigheid te bevorderen. De verwarming zorgt ook voor droge lucht, zet deze dus liever uit in de slaapkamer.
Tips met betrekking tot de slaaphouding
7. Zorg voor een goede slaappositie
Wanneer de snurker op diens buik slaapt is het onmogelijk voor de tong om de luchtwegen te blokkeren. Toch is dit niet de beste slaappositie, de buikligging geeft namelijk te veel druk op de nekwervels. Kies daarom bij voorkeur voor de zijligging. Wanneer u in uw slaap toch op uw rug rolt, kan het helpen om een kussen achter u rug te leggen of om een tennisbal in uw pyjama te verwerken tussen de schouderbladen.
8. Ondersteunend hoofdkussen
Er bestaan kussen die ervoor zorgen dat een rugslaper op diens zij gaat liggen. Het is belangrijk dat het kussen in de zijligging ervoor zorgt dat uw hoofd niet te ver naar achteren ligt, maar juist dat uw ruggengraad, nek en hoofd in de juiste houding liggen. Dit voorkomt dat uw tong uw luchtwegen kan blokkeren.
9. Verhoogd hoofdeinde indien rugligging
Wanneer u een rugslaper bent, kan het ook helpen om uw hoofeinde iets te verhogen.
Tips met betrekking tot andere hulpmiddelen
10. Neusstrips, neusspreiders en snurkbeugels
Er zijn veel verschillende hulpmiddelen op de markt. Past u echter wel op voor bedrijven die inspelen op uw portemonnee, door goedkope bitjes aan te bieden. De werking van deze producten is niet bewezen en er zijn dan ook veel bitjes op de markt verkrijgbaar die helaas niet werken. In het geval van apneu wordt een medisch bitje vergoed vanuit de basisverzekering, hierbij betaalt u enkel uw eigen risico en hebt u iedere vijf jaar recht op een nieuw bitje.
11. Neusspray en neustubes bij verstopte neus
Indien u verkouden bent of om een andere reden een verstopte neus heeft, kan een neusspray en/of een neustube een uitkomst bieden. Beide opties helpen om uw neusgangen open en vrij te houden, zodat u tijdens uw slaap rustig door uw neus kan blijven ademen. Zorg er wel voor dat u de neusspray niet te vaak en/of te lang gebruikt, lees altijd de bijsluiter goed door.
Contacteer bij aanhoudend frequent en/of zwaar snurken altijd een specialist.
Pak snurken op tijd aan, neem contact met ons op
Heeft u last heeft van snurken? Dan is het belangrijk om tijdig hier iets aan te doen. Een goede diagnose en behandeling kunnen helpen om het probleem aan te pakken en uw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Door de juiste stappen te nemen, kunt u genieten van een betere nachtrust en een gezonder leven. Neemt u hiervoor contact op met De Snurkpoli. Bij ons kunt u terecht voor een oplossing voor snurken en/of apneu, ook kunt u te allen tijde vrijblijvend u vragen stellen.
Wilt u een oplossing voor uw snurkklachten? Maak dan snel een afspraak zodat De Snurkpoli u kan helpen.
Maak een afspraak →