Hoeveel mensen hebben last van snurken?

Snurken blijft soms onopgemerkt, bijvoorbeeld als iemand alleen slaapt of wanneer de partner er doorheen slaapt. Hierdoor is het lastig om te bepalen hoeveel mensen er precies snurken. Volgens schattingen snurkt zo’n 72% van alle Nederlanders wel eens en heeft zo’n 20% tot 45% van de Nederlanders echt last van het snurken. Ook blijkt dat 30% van de koppels, waarvan de een snurkt, apart slaapt.

Van mannen is het bekend dat zij vaker snurken dan vrouwen, ook neemt dit vaak toe naar mate zij ouder worden. Dit wordt veroorzaakt doordat bij mannen met overgewicht het overtollige vet eerder opgeslagen wordt rond de hals dan bij vrouwen.

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtwegen en het kan een teken zijn van een aandoening zoals slaapapneu. Slaapapneu is een afwijking waarbij de ademhaling stopt tijdens de slaap. Het zuurstofgehalte in het bloed zal hierdoor lager worden en dit leidt weer tot stress voor uw lichaam en organen. Andere gevolgen kunnen zijn dat u overdag slaperig bent, dat uw concentratie achteruit gaat en er is een hogere kans op hart- en vaatziekten. Bij frequent en/of zwaar snurken is het dan ook verstandig om contact hierover op te nemen met uw arts. Er zijn namelijk verschillende wijzen van behandeling mogelijk.

Wilt u een oplossing voor uw snurkklachten? Maak dan snel een afspraak zodat De Snurkpoli u kan helpen.

Maak een afspraak →