De Snurkpoli is expert op het gebied van snurkproblemen. Op deze pagina vindt u informatie over wat snurken nu precies is en wat u er aan kan doen. Wilt u eerst inzicht in hoe ernstig uw snurkproblemen zijn?

Doe de snurktest →

Hoe wordt snurken veroorzaakt?

Snurken wordt veroorzaakt doordat de zachte weefsels van de keelholte (wanden van de keelholte, tongspier, huig en zacht gehemelte) vibreren. Tijdens de slaap ontspannen de spieren. Het zachte weefsel zakt door de zwaartekracht naar beneden en blokkeert de luchttoevoer. Bij het inademen ontstaat onderdruk waardoor de weefsels gaan trillen en ontstaat het snurkgeluid. Dit gebeurt soms met geluidsniveaus tot wel 80 dB. Dat is vergelijkbaar met een drilboor op vijf meter afstand. Probeer dan als partner maar eens voldoende gezonde nachtrust te krijgen. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de kans op snurkproblemen groter.

Naast snurken ook apneu

Het kan zelfs gebeuren dat bij het snurken de ademhaling meerdere keren per uur, enkele seconden en soms oplopend tot wel een minuut of nog langer, achterwege blijft. Het gevolg is dat u onvoldoende zuurstof binnenkrijgt waardoor uw hersenen en lichaam ontoereikend kunnen herstellen. Deze ademstops worden apneus, ‘het ontbreken van lucht’, genoemd. Op de pagina over slaapapneu wordt hier meer over verteld

Gezondheidsrisico’s

Snurken is een gezondheidswaarschuwing. Vijf miljoen Nederlanders snurken (mannen én vrouwen) en voor twee miljoen van hen vormt het snurkprobleem zelfs een bedreiging voor de gezondheid en voor hun sociale leven. Ongeveer 700.000 personen daarvan kampt met een ernstig gezondheidsprobleem in de vorm van slaapapneu zonder dat ze dat weten. Het is wetenschappelijk bewezen dat ernstige onbehandelde slaapapneu kan leiden tot hart- of herseninfarct. Hierdoor kan iemand overlijden of er kunnen blijvende klachten  ontstaan, zoals verlammingsverschijnselen en problemen met lopen en praten.

De beste behandeling, door de wetenschap als zodanig bestempeld, is een MRA: een snurkbeugel respectievelijk apneubeugel waardoor snurken en slaapapneu verleden tijd zijn.

Minder bekend is dat zowel de snurkbeugel als de apneubeugel door ons met succes worden aangemeten als u een kunstgebit of gebitsprothese(link naar pagina kunstgebit) draagt.

De gevolgen van snurken en apneu lopen sterk uiteen. Klachten zijn onder andere:

Kenmerken Gevolgen

 De mix van symptomen en gevolgen is per persoon verschillend.

Buitensporige slaperigheid overdag Burn-out, depressiviteit, angstgevoelens
Vermoeid opstaan Onvoldoende energie overdag
Hartkloppingen en/of pijn op de borst Achter het stuur in slaap vallen
Schildklier ontregeld Hoge bloeddruk
Ochtendhoofdpijn Aderverkalking
Concentratieproblemen, vergeetachtigheid Overlijden aan hartinfarct of herseninfarct
impotentie Overgewicht
Rusteloze benen Diabetes 2
Ontwaken met een hele droge mond Nachtzweten
Vaak moeten plassen gedurende de nacht Spierpijn
Angstdromen Rusteloze benen
Overdag, tijdens rustige momenten, in slaap vallen Vroegtijdige arbeidsongeschiktheid rond 56e levensjaar
Van prikkelbaar, kort lontje tot karakterveranderingen Werk en prestatie ver onder capaciteiten en opleidingsniveau

Een sterk verhoogde kans op onder meer hartklachten, hersenbloedingen, diabetes en obesitas. Als gevolg van het slaapgebrek van de snurker en van diens eventuele partner, kan niet alleen het dagelijks functioneren maar ook de relatie zelf achteruitgaan. Snurken en apneu hebben dus meer dan alleen direct zichtbare gevolgen.

Oplossen van Snurken

De meest comfortabele en effectieve oplossing om snurken te stoppen is een op maat gemaakte snurkbeugel die alleen tijdens het slapen wordt gedragen. Deze snurkbeugel duwt de onderkaak en tong licht naar voren waardoor de luchttoevoer weer wordt hersteld en de zachte weefsels niet langer kunnen trillen. Snurken en ook apneu zijn dan verleden tijd. Hierdoor kunnen snurker en partner weer lekker doorslapen en keert de harmonie terug in de slaapkamer en in huis.

De Snurkpoli werkt uitsluitend met de SomnoDent MRA snurkbeugel. De SomnoDent MRA is 1e keus van KNO en longartsen en geeft als enig merk 5 jaar garantie en 90 dagen tevredenheidsgarantie. SomnoDent is onbetwist de beste en meest verkochte beugel ter wereld (5000.000). Lees meer over de SomnoDent MRA en kom erachter hoe ook u en uw partner weer een fijne nachtrust kunnen hebben.

Meer over de oplossing →

Verwijsbrief

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de snurkbeugel (MRA) is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Bij twijfel kunt altijd even contact met ons opnemen.

Het hele proces van het aanmeten en produceren van de snurkbeugel duurt slechts enkele weken zodat in zeer korte tijd gestart kan worden met de beugel. Iedere patiënt wordt intensief begeleid en er wordt zorg gedragen voor een probleemloze nachtrust.

Maak snel een afspraak

Bent u klaar met uw gesnurk, beleeft u slapeloze nachten of heeft uw partner er last van? Maak dan snel een afspraak zodat wij u van het snurken af kunnen helpen.

Maak nu nog een afspraak →

Indien u een kunstgebit draagt

Wanneer u een (gedeeltelijke) gebitsprothese of kunstgebit draagt, is het in veel gevallen mogelijk om een snurkbeugel of apneubeugel te maken. De enige voorwaarde is een klikgebit in de onderkaak.

Anti-snurk tips

  • Vermijd alcoholgebruik vanaf ongeveer twee uur voor het slapen gaan.
  • Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
  • Minder of stop helemaal met roken.
  • Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen niet nodig zijn.
  • Leg het hoofdeind van het bed iets omhoog of gebruik een extra kussen.
  • Slaap elke dag voldoende (7 – 8 uur per nacht).
  • Maak van uw slaapkamer geen bioscoop, restaurant of leeszaal.
  • Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer.

Maak snel een afspraak

Bent u klaar met uw gesnurk, beleeft u slapeloze nachten of heeft uw partner er last van? Maak dan snel een afspraak zodat wij u van het snurken af kunnen helpen.

Maak nu nog een afspraak →